1984

Uit VSN Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Deze wereldberoemde toekomstroman geschreven door George Orwell wordt door vele critici en lezers nog steeds als het belangrijkste boek beschouwd dat na de oorlog 40/45 is geschreven. Om zijn grote dramatische kracht, om zijn klemmende waarschuwing, om zijn onverbiddelijke fantasie.

Plot

"Winston Smith, ambtenaar van het ministerie van Waarheid te Londen, toont een rest van overwonnen individualiteit door verliefd te worden op een meisje. Het luidt zijn ondergang in, want hij leeft in 1984. De Partij die een totalitair regime van lugubere perfectie heeft ingevoerd, kent alleen de liefde die men voor haar leider 'Grote Broer' voelt. Alle oude waarden zijn uitgeroeid of omgekeerd, alle mechanismen van liefde en haat dienstbaar gemaakt aan de macht. En vóór Smith het genadeschot krijgt, zal hij dan ook met overtuiging zijn gevoelens hebben verloochend, vervuld zijn van de officiële waarheid en van een grenzeloze liefde voor 'Grote Broer'."

Uitspraak / gezegde

"Big Brother is watching you" is hierop gestoeld.
Big Brother is het almachtige, onfeilbare staatshoofd van Oceanië uit deze dystopische roman. Big Brother heeft altijd gelijk en neemt nooit verkeerde beslissingen.

Copyright 1950

Uitgeverij De Arbeiderspers, Amsterdam. De eerste druk van de oorspronkelijke uitgave verscheen in 1949 onder de titel 'Nineteen-eighty-four'.
ISBN 9029532769