Auteursrecht

Uit VSN Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wil je er meer over weten ga dan vooral naar de site auteursrecht.nl.
Zeer in het kort beschermt het auteursrecht originele werken, maar niet de ideeën of theorieën die er achter steken. Het staat iedereen vrij een geheel eigen invulling aan een idee te geven, een theorie in eigen woorden te omschrijven of (openbare) gegevens in zijn werk te gebruiken. Iedereen mag ook een werk in een bepaalde stijl of trend maken. Maar om een originele creatie, of elementen daaruit, van iemand anders te gebruiken of te kopiëren heb je toestemming nodig.

Ook een aanrader om te bezoeken is de site The Vore, (voorheen TheContentmap.nl). Het biedt een overzicht van alle films en series die in Nederland te streamen zijn via legale opties zoals Netflix, Videoland, Pathé Thuis, Prime Video en nog veel meer. Een zoekmachine binnen alle verschillende streamingdiensten en een gecureerde streaminggids. Zodat je altijd tegen betaling of via een abonnementsvorm de laatste content kunt streamen. Ze maken een overzichtelijke lijst met het aanbod van films, series, e-books & muziek via legale bronnen. Zodat je kunt streamen wat je wilt, zonder dat je bang hoeft te zijn dat het niet legaal is.

Zelf een idee, schets of ontwerp ?

In het verleden kon je met een idee, een schets en/of beschrijvende tekst bij de Belastingdienst terecht voor 2,5 guldens om een waarmerk te ontvangen omtrent datum en tijd. Of dat nog steeds zo is... geen idee.

Auteursrecht en Informatievrijheid

Hoe zit het daar eigenlijk mee?
Zoals Emile Martens schrijft op de site tue.nl heeft de communicatie- en informatietechnologie een grote vlucht genomen. Met e-mail en Internet is de informatievoorziening fundamenteel veranderd. Het handhaven van het auteursrecht op deze nieuwe elektronische media vormt dan ook een nieuw probleem, waarop de huidige wetgeving niet berekend is. Uitgevers, auteurs, bibliotheken, particulieren en andere belanghebbenden strijden om de elektronische rechten.
Bezoek vooral de genoemde site om er meer over te lezen.