Big Boys gone Bananas - documentaire

Uit VSN Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Waar is een grote corporatie toe instaat? De Zweedse filmmaker Frederik Gertten heeft dit meegemaakt. Zijn eerdere film "BANANAS!" (IDFA 2009), verhaalt over een rechtszaak die twaalf Nicaraguaanse plantagearbeiders aanspanden tegen de grote fruitfabrikant Dole Food.
Deze film werd geselecteerd voor de competitie van het Los Angeles Film Festival en tot zover niks aan de hand, maar dan komt er een vreemd bericht: het festival dreigt "Bananas!" uit de competitie te halen. Bovendien verschijnt er een smadelijk artikel over de film in de Los Angeles Business Journal en valt er een brief van de advocaat van Dole bij Gertten op de deurmat.
Wat volgt is een thriller die zijn weerga niet kent. Met dank aan Gertten zelf die het hele proces vanaf het begin vastlegde. Vanaf de eerste juridische dreigementen van de fruitgigant, intimidatie praktijken, tot controle over de media en PR-spin. De persoonlijke film legt haarfijn bloot hoe een grote multinational geen enkel middel schuwt om zijn gelijk te krijgen. Zelfs de vrijheid van meningsuiting wordt op het spel gezet. Want zoals het pr-bedrijf van Dole stelt: "Het is makkelijker om te gaan met een slecht geweten dan met een slechte reputatie."


Links