Boeken en nadere info 2011

Uit VSN Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Boeken en nadere info anno 2011

Tot aan de streep gebaseerd op het Web archief van 28 april 2013.
Vul onder de streep aan zoveel je wilt, maar hou in de gaten dat deze pagina valt onder de categorie 'geschiedschrijving'... en vraag jezelf dus af of je misschien beter / liever aanvult en bijdraagt aan meer up to date pagina's (?) => Zie Onderwerpen & Thema's. "All up to You"

Boek: 'Dromen van een Arabische lente', geschreven door Petra Stienen

Meer dan tien jaar hielt Petra Stienen zich als diplomate bezig met mensenrechten in het Midden-Oosten. Tijdens haar werk op de ambassades in Caïro en Damascus ontdekte ze dat mensenrechtendiplomatie niet zo eenvoudig was als de Haagse politiek en het Nederlandse publiek dachten. In haar ontmoetingen met mensenrechtenactivisten, journalisten en kunstenaars vroeg de auteur zich af of een westerse diplomaat wel iets kon betekenen voor mensenrechten in landen als Egypte en Syrië.

In 'Dromen van een Arabische lente' laat Petra Stienen zien hoe zij als diplomate in de 21e eeuw wil werken. Door de hoofdstad te verlaten en het land in te gaan, vriendschappen te sluiten en de tijd te nemen, bedrief zij diplomatie op de vierkante meter, waarbij ontmoetingen met mensen centraal stonden.
Tijdens haar diplomatieke zoekktocht ervaren we met Petra Stienen hoe Egyptenaren en Syriërs uit alle lagen van de bevolking hun dromen hadden over democratie, vrijheid, de rol van de Islam en over een leven voorbij de cultuur van angst. En hoe zij reageerden op de behoefte van het Westen die dromen te verwezenlijken. Dromen van een Arabische lente is een persoonlijk verslag van tien jaar mensenrechtendiplomatie.

Deze samenvatting werd anno 2011 overgenomen met toestemming van Uitgeverij Nieuw Amsterdam.

Boek: 'The Wisdom of Crowds', geschreven door James Surowiecki

Hoe neem je een besluit? Vanuit autoriteit? Vanuit een theorie? In 'The Wisdom of Crowds' stelt James Surowiecki dat de beste besluiten genomen worden door een groep met verschillende meningen. Door vrije leden met onafhankelijke meningen.

Een verhaal over onderzoeken naar, en met wetenschappelijke onderbouwingen van de stelling dat: een groep mensen slimmer is dan het slimste individu binnen een groep. De leden van de groep hoeven niet persé uitzonderlijk slim, goed geïnformeerd of rationeel te zijn om tot “collectieve intelligentie”... tot “het beste besluit” te komen. Samen weten wij meer dan één.

Linken naar

* Web archief 24 april 2013: Wikipedia - The Wisdom of Crowds
* Web archief 22 mei 2013: The Wisdom of Crowds


Terug naar de pagina over Occupy


Vandaag de dag