De Correspondent

Uit VSN Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Correspondent is een online journalistiek platform gevestigd in Amsterdam.

De Correspondent streeft naar onafhankelijke achtergrond- en onderzoeksjournalistiek en wordt daarom gefinancierd door donateurs en leden, niet door advertenties. De lezer kan gedurende een aantal maanden een zogeheten 'correspondent' volgen in een lopend onderzoek of project, en daardoor betrokken worden bij de ontwikkelingen. Alleen leden kunnen de bijdragen lezen en daarop reageren, maar zij kunnen wel niet-leden uitnodigen om een specifiek artikel in te zien. Zie voor meer info de Wikpedia-pagina over De Correspondent.

Het platform

Overgenomen van hun website Over ons: De Correspondent is een van de snelstgroeiende journalistieke platforms van Nederland. Met meer dan 70.000 leden staat De Correspondent voor een nieuw soort journalistiek die niet meegaat in mediahypes, maar diepgravende verhalen maakt die helpen de wereld beter te begrijpen. Correspondenten voorzien het nieuws van context en gaan voorbij aan de waan van de dag. Zij schrijven, met hulp van de expertise van leden, over de grote thema’s van deze tijd. Van klimaatverandering tot de toekomst van de zorg en van migratie tot modern verzet. De Correspondent is onafhankelijk, privacy-vriendelijk en volledig advertentievrij.

Ontstaansgeschiedenis

Na een succesvolle crowdfundingcampagne in het voorjaar van 2013 - waarbij ruim 18.000 leden zich aansloten - gingen ze op 30 september van datzelfde jaar online. Wil je weten wie er voor De Correspondent schrijven? Bekijk dan hun colofon.

Manifest

De Correspondent is gebaseerd op tien principes. Deze principes verwoorden waar ze voor staan en waar ze naar streven, op journalistiek en maatschappelijk vlak. Je kunt deze principes nalezen in hun manifest


Aanvullingen