Loesje & Kroesje 2011

Uit VSN Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

29-01-2005, Loesje heeft een zusje gekregen: Kroesje

Door Titia Ketelaar van NRC. (Volg deze link voor het origineel van 28 april 2013).

In de Randstad verspreidt Kroesje affiches met ludieke teksten. Het multiculturele 'zusje' van Loesje wil een stem geven aan jongeren die te weinig worden gehoord.

DEN HAAG, 29 JAN. ,,Als ik jouw taal spreek, kom je dan naast me wonen? Deze tekst verscheen op posters en stickers in de Randstad, ondertekend door 'Kroesje'. Achter de aforismen blijkt een multiculturele groep Haagse jongeren te zitten, die de toenemende verrechtsing in Nederland op een positieve manier aan de kaak wil stellen.

Het is gezellig warm in het buurthuis in het centrum van Den Haag waar Kroesje samenkomt. Op de eerste vergadering van het nieuwe jaar staan cake, chips en frisdrank klaar. In een leeg zaaltje wordt wat gedanst op muziek van Beyoncé en pingpong gespeeld. Een jonge Turkse moeder toont haar drie maanden oude baby. Nieuwe Kroesje-leden komen ietwat schuchter binnen, de oude garde begroet elkaar met straatgebaren: een high-five, de duimen tegen elkaar, een 'vuistdruk'.

Het idee van de posters is 'gejat' van de anonieme actievoerster Loesje, bekend van de affiches die inmiddels al ruim 21 jaar deel uit maken van het Nederlandse straatbeeld, zo geven de Kroesje-leden grif toe. ,,Dat laagdrempelige schoppen dat je dwingt tot nadenken, sprak me wel aan, zegt initiatiefneemster Sylvia Stek (37), maatschappelijk werkster. Kroesje is langs geweest bij Loesje en in de poëtische, soms ietwat moraliserende teksten en onderwerpen lijken ze sterk op elkaar. Kroesje staat echter los van het autochtone 'zusje'. Loesje vindt Kroesje overigens ,,sympathiek, zegt Doeko van dit Arnhemse collectief.

Kroesje wil twee dingen bereiken, vertelt Sylvia. Allereerst hoopt ze dat de ludieke teksten een discussie op gang brengen: ,,Je wilt natuurlijk dat intolerante mensen - (zoals Geert bijvoorbeeld, red.) - op andere gedachten worden gebracht. => 'Effe Normaal gaat doen!' Maar wellicht nog belangrijker is dat de jongeren zo een platform hebben om hun mening te uiten over allerlei maatschappelijke onderwerpen. De meesten komen uit Haagse achterstandswijken of wonen in een opvangtehuis voor jongeren. Ze zijn door Sylvia geworven voor het project. ,,Zo kunnen ze hun frustratie omzetten in iets positiefs.

Met zijn kortgeknipte haar, bomberjack, zwarte T-shirt met een doodshoofd erop, kistjes en een zweetbandje met het internationale teken van de anarchisten, is Martijn (16) het soort jongen voor wie je wellicht de straat zou oversteken.

Hij is echter - in de woorden van een ander Kroesje-lid - 'helemaal tof' en bloost bijna als hij wordt gevraagd naar zijn ideeën voor het komende jaar. Hij wil volwassenen vooral laten weten dat jongeren onder de achttien jaar ook een mening hebben. Vriendelijk legt hij uit: ,,Dat 'je bent maar een kind', daar kan ik absoluut niet tegen. Ik heb best wel wat te vertellen, maar niemand wil luisteren.

Het is de boodschap van alle Kroesje-jongeren, hoewel de onderwerpen die ze willen aansnijden verschillen. De Turkse Zehlia (20), getrouwd met twee kinderen, wil vooral ,,een steentje bijdragen aan de samenleving. ,,Nederland is dan wel multicultureel, maar er hangt een gordijn tussen de groepen. De verschillende hokjes gaan niet veel met elkaar om, zegt ze. Zelf is ze laatst met een groep vrienden in een kerk en synagoge geweest, gewoon om die cultuur te leren begrijpen. Haar mooiste postertekst? ,,Ik geloof dat ik extreem fundamenteel alleen ben, zegt ze met een lach, en vertelt vervolgens dat - door extreme geloofsideeën van haar oom - zij op haar veertiende van huis is weggelopen omdat ze anders met een neef moest trouwen.

Curaçaoënaar Railey (18) vindt het vooral belangrijk dat homoseksualiteit onder de aandacht wordt gehouden. Dat jongeren er nog steeds niet over durven te praten, uit angst om te worden uitgelachen. Hij zucht bijna.

De 14-jarige Nisar is iets minder uitgesproken, maar een oranje bandje om zijn pols geeft aan waar het hem om te doen is: respect voor de ander. Mandy (19) uit het Haagse Laakkwartier, wil vooral een einde aan zinloos geweld. ,,Wees niet laf, wees een giraffe, citeert ze een van de Kroesje-posters, of te wel: durf je nek uit te steken.

Hoewel er deze avond geen teksten worden gemaakt, vliegen de ideeën over tafel. Er wordt nu al nagedacht over het multiculturele Kwakoe-festival dat in augustus in Amsterdam wordt gehouden en waarvoor Kroesje een rap wil bedenken. Kroesje maakt niet alleen posters en stickers, maar gaat met de woordspelingen ook langs op scholen en staat op festivals en bijeenkomsten.

De jongeren proberen zo actueel mogelijk te zijn. De illusie om door het hele land te plakken, is wegens mankracht maar ook geldgebrek opgegeven, maar binnen Den Haag kan bliksemsnel worden gereageerd. Tijdens de arrestatie van twee vermeende terroristen in het Laakkwartier, vroegen ze winkeliers in die buurt posters met de tekst ,,Stop de wereld. Hij draait door op te hangen. Op plannen van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) om 26.000 uitgeprocedeerde asielzoekers terug te sturen naar het land van herkomst, werd gereageerd met ,,Asielzoekers zitten nu pas echt in het Verdonkhoekje.

Geen onderwerp wordt geschuwd. Er is stevige discussie over Kamerlid Hirsi Ali, die door enkele Kroesje-leden wordt verweten de islam voor schut te zetten. ,,Het is spelen met de vrijheid van meningsuiting, zegt de Surinaams-Nederlandse Lydia (35). ,,Spelen met woorden om iets te ontladen in plaats van op te blazen.


Terug naar de pagina over occupy