Michael Moore

Uit VSN Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

(Let op: met het volgende gaat het tot aan de streep om informatie uit 2013)


Michael Francis Moore (Flint, Michigan, 23 april 1954) is een politiek en maatschappelijk geëngageerde schrijver / tv / filmmaker en documentairemaker uit de Verenigde Staten.

Moore debuteerde in 1989 met 'Roger & Me'. In deze film over de sluiting van een autofabriek in zijn geboorteplaats - (General Motors verplaatste de productie naar het goedkopere Mexico) - hanteert Moore al zijn quasi-naïeve confronterende stijl van interviewen en monteren die zijn handelsmerk is geworden.

Hij brak bij het grote publiek door met zijn Oscarwinnende documentaire Bowling for Columbine en de bijbehorende speech waarin hij uithaalde naar president George W. Bush: ”Shame on you mister Bush, shame on you!!” , waarmee hij doelde op het optreden in Irak, dat even daarvoor door de VS was binnengevallen. Bowling for Columbine won in 2002 ook de IDFA-publieksprijs.

Op 22 mei 2004 kreeg Moore de Gouden Palm voor zijn film Fahrenheit 9/11. Deze documentaire werd de best bekeken documentaire ooit en haalde tot augustus 2004 $118 miljoen op. Op 5 oktober 2004 werd de film op dvd uitgebracht, vergezeld van een reader waarin de feiten werden besproken.

Terug naar de pagina over Occupy


Vandaag de dag