Nadenkertjes 2011

Uit VSN Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Herman van Gunsteren

Politicoloog: "Ik ben het er best mee eens dat we soms wat meer moeten handhaven. Maar besef wel dat het overtreden van regels de smeerolie van een organisatie is. Strikte handhaving heeft rigiditeit tot gevolg. Werknemers zullen zich gaan indekken en niets meer doen, uit vrees voor represailles. Dat werkt kadaverdiscipline in de hand. Wie zweert bij complete handhaving, pleit voor een doorlopende stiptheidsactie. Dat breekt een organisatie."

Gijs van Oenen

Filosoof en auteur van Het surplus van de illegaliteit: "De gedachte dat illegaliteit kan worden uitgeroeid, leidt tot fundamentalisme. Niet alleen is dit uitroeien onmogelijk, het veronderstelt bovendien dat het kwaad zich elders bevindt. Zichzelf puur achten, het kwaad elders zoeken en willen verdelgen, de wens om een zuiver geweten te hebben, schone handen of een ongeschonden rechtsorde, dat is eigenlijk ook fundamentalistisch."

Goethe

Al evenmin een kleine jongen: "Waren we altijd maar voorzichtig genoeg, en richten we ons, zonder een beroep te doen op de rest van hun wezen, slechts op die kant van onze vrienden waarin ze echt met ons harmonieren, dan zouden onze vriendschappen veel duurzamer en zonder onderbreking zijn. Meestal gaat het ermee om een jeugdige fout die we vaak tot op onze oude dag niet af weten te leggen, .. van onze vriend of vriendin te verlangen dat hij of zij als het ware een ander ik is."

Jan Mulder

Over globalisering en de nieuwe wereldorde. Oud voetballer en schrijver, inmiddels bekend van tv, geregeld te zien bij De Wereld Draait Door, spreekt op het SP symposium ter ere van het vertrek van Jan Marijnissen over globalisering en de kwaadaardigheid die het met zich mee brengt.

Een kijk op Management

Over 'het adviesburo, de consultant en de manager', ((nog)niet terug gevonden).

Gezegden en spreuken uit verschillende windstreken:

 • Met 2 oren en 1 tong zouden we 2 keer zoveel moeten luisteren als spreken. (Turks)
 • Je hoeft de waarheid niet te verwarren met de mening van de meerderheid.
 • Een wijs man denkt altijd aan zijn vrienden, een dwaas alleen als hij ze nodig heeft. (Turks)
 • Als een kind niet leert, moet men naar zijn ouders kijken. (Chinees)
 • Wegrennen is niet eervol, maar wel gezond. (Russsich)
 • Het land bewerken is zwaar, maar honger is zwaarder. (Afrikaans)
 • Gierigaards zijn onaangename tijdsgenoten maar aangename voorouders.
 • Doe zoals de imam zegt, niet zoals hij doet. (Turks)
 • Een wapen is ook de vijand van zijn bezitter. (Turks)
 • Een groep schapen geleid door een leeuw verslaat een groep leeuwen geleid door een schaap. (Arabisch)
 • Een lening, hoe oud ook, is nog geen gift.
 • Allah/God geeft ons handen, maar hij bouwt geen bruggen. (Arabisch)
 • Wanneer je een pijl met waarheid afschiet, doop dan de punt in honing. (Arabisch)
 • Wie iets wil doen vindt een manier, wie niets wil doen een excuus. (Arabisch)
 • Wie met u roddelt, zal over u roddelen.
 • Het sterkst is degene die zichzelf beheerst.

Nederland - 'Belastingparadijs'

Waterland Private Equity, waarvan Rob Thielen (Quote 500 nr. 153, € 200 miljoen) grootaandeelhouder is, wist ten tijde van de bankencrisis voor een zacht prijsje de hand te leggen op het grote trustbedrijf Intertrust. Trustbedrijven bieden multinationals de mogelijkheid om de belastingdruk zo laag mogelijk te houden door vennootschappen te beheren in belastingparadijzen als Nederland, de Kaaimaneilanden of Luxemburg. Het Amsterdamse Intertrust heeft filialen in zo’n 20 landen, bijna allemaal belastingparadijzen. Toenmalig staatssecretaris Jan-Kees de Jager heeft Intertrust vermoedelijk veel te goedkoop verkocht. Het bedrijf kwam in staatshanden bij de nationalisatie van ABN Amro en Fortis. Intertrust was een dochter van de laatste.

De overhaaste verkoop door De Jager heeft waarschijnlijk te maken met het gegeven dat de staatssecretaris juist bezig was met een jacht op zwartspaarders. => Dan is het in het beheer hebben van een bedrijf dat bedrijven helpt de belastingdruk te verlagen 'niet handig'.

Waterland gaat Intertrust nu veilen, en zal daar goed aan gaan verdienen, is de verwachting. Het zijn niet de minste die in de rij staan. De grote investeringsfondsen Blackstone, Carlyle, Cinven, Bridgepoint, CVC en 3i hebben zich gemeld, aldus persbureau Reuters. De veiling gaat 12 september van start, vlak na de verkiezingen, dus Jan-Kees de Jager kan er net niet mee om de oren geslagen worden in de campagne. Banken zouden al € 400 tot € 500 miljoen hebben geoormerkt voor de deal. Waterland betaalde in 2008 volgens de Financial Times slechts €250 miljoen voor de zaak.

Intertrust is een bedrijf dat multinationals helpt via Nederland de belasting te ontwijken... En terwijl de Portugese regering door het Trojka - waar Nederland een flinke stem in heeft - onder druk wordt gezet om miljarden te bezuinigen op publieke voorzieningen, staan 17 van de 20 grootste Portugese bedrijven hier 'in ons kleine landje' geregistreerd.


Terug naar de pagina over Occupy