Roken

Uit VSN Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wie durft het nog, kan het vandaag de dag nog betalen?

Per vandaag, schrijven zaterdag 12 juni 2021, betaald men € 14,20 voor een pakje shag van 60 gram, en meer dan driekwart van de prijs van dat pakje bestaat uit belastingen (accijns en btw).
"Accijnsverhoging van sigaretten is een effectieve maatregel om het aantal rokers in Nederland te verminderen. Voornamelijk jongeren zijn gevoelig voor een prijsstijging. Dit blijkt uit een update van de factsheet over de effecten van accijns en prijs op het gebruik van tabaksproducten", aldus het Trimbos Instituut.
In 2016 was de belastingdruk al 79%, dat neerkwam op €5,68 aan belastingen bij het roken van 20 sigaretten per dag.

Roken en de zorgverzekering

Aan de zorgverzekering is de gemiddelde Nederlander vandaag de dag zo ongeveer 130 euro per maand kwijt, uitgaande van minimale bedragen! (En zie hierbij het Nibud). Omgerekend komt dat neer op ± € 4,27 p/dag.
Stel dat een beetje liefhebber, verslaafde danwel doorzetter, anderhalve dag doet met een pakje shag, dan komt dat neer op ± 4,5 x 52 = 242 pakjes per jaar.
242 pakjes per jaar komt vandaag de dag neer op een kostenpost van € 3436, waarvan dus minimaal 79% aan belastingen. Wat betekend dat de 'beetje roker' in dit voorbeeld - naast en dus bovenop de kosten voor de zorgverzekering - ook nog eens € 7,44 extra p/dag in belang van ons allemaal ophoest.
Staat dat eigenlijk nog wel in een redelijke verhouding ?

Roken en reclame

Terwijl het de doorgewinterde en volhardende rokers onder ons zal zijn ontgaan, (omdat zij er toch niet vanaf te houden zijn), is reclame maken op een gegeven moment verboden.

Links