The people's microphone

Uit VSN Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
'The people's microphone'

Omdat geluidsversterking bij toespraken in Zuccotti-park werd verboden, werden de woorden van de sprekers door het publiek luid herhaald om deze voor een ieder verstaanbaar te maken. Deze methode kreeg de naam de people's microphone of human microphone (volks- of menselijke microfoon), en kwam in Zuccotti-park goed van pas.

Hoe het werkte

Een menigte demonstranten hielt zich bezig met de "menselijke microfoon" op 30 september 2011, tijdens Occupy Wall Street. Een menselijke microfoon, ook bekend als de microfoon van het volk, was een manier om een toespraak te houden voor een grote groep mensen, waarbij personen die zich rond de spreker verzamelden herhaalden wat de spreker zei, waardoor de stem van de spreker werd "versterkt" zonder dat er versterkingsapparatuur nodig was. De spreker begon met de woorden "mic check" en wanneer de mensen in de buurt van de spreker "mic check" antwoorden, wist de spreker dat hij de aandacht van de groep had. De spreker zei een korte zin, een deel van een toespraak, en pauzeerde dan. Degenen die konden horen wat de spreker had gezegd, herhaalden de zin daarop eenstemmig, en als dat klaar was sprak de spreker weer een zin, pauzeerde dan weer en wachtte op een reactie, enzovoorts, totdat de toespraak van de spreker compleet was. Als de hele groep de spreker nog steeds niet kan horen, vroegen de organisatoren om extra herhalingen door degenen die buiten gehoorsafstand waren. Voor grote bijeenkomsten kon dit tot twee of drie reeksen herhalingen vereisen.

Geschiedenis

Demonstranten herhaalden dus wat werd gezegd om de functie van verboden omroepinstallaties na te bootsen.
Voor het gebruik van elektronische versterkingsapparaten, zoals luidsprekers of megafoons, kon een vergunning voor "versterkt geluid" nodig zijn. Het gebruik van menselijke microfoons was een manier om grote groepen toe te spreken zonder aan dergelijke voorschriften te hoeven voldoen. De menselijke microfoon werd voor het eerst gebruikt bij de anti-nucleaire protesten in de Verenigde Staten en later bij de protestactie van de Ministeriële Conferentie van de Wereldhandelsorganisatie in 1999. Deze communicatiemethode trok de aandacht door het gebruik ervan door Occupy Wall Street. Het werd ingezet bij grote algemene bijeenkomsten om ervoor te zorgen dat iedereen de aankondigingen kon horen, omdat New York voorschriften had die het gebruik van conventionele megafoons verboden. Als een vorm van protest op zich.

Multi inzetbaar

De techniek werd ook gebruikt door demonstranten om een spreker te onderbreken en te overstemmen. Politici als Scott Walker, Michele Bachmann, Joseph Lieberman, en Barack Obama zijn het doelwit geweest van deze manier van onderbreken. Het gebruik van de menselijke microfoon om een elektrisch versterkte toespraak te onderbreken is bekend geworden als "mic checking" van de spreker, zoals in "Karl Rove [...] kreeg mic-checked tijdens zijn toespraak". Critici van de manier waarop Occupy-demonstranten gebruik maakten van mic-checking, waaronder Karl Rove, suggereerden dat dit niet in overeenstemming was met het principe van vrije meningsuiting. Sympathisanten betoogden daarop dat deze praktijk het bestaan mocht benadrukken van aanzienlijke ongelijkheid in de macht van meningsuiting tussen de zogenaamde "1 procent" en een groot deel van de rest van de bevolking.


Terug naar de pagina over Occupy