Vivienne Westwood

Uit VSN Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

(Let op: met het volgende gaat het tot aan de streep om informatie uit 2013)


Vivienne Westwood begon met ontwerpen toen ze in 1971 haar winkel Let it Rock op King’s Road opende. Vivienne wist precies wat ze wilde verkopen en omdat ze het nergens kon vinden begon ze het zelf te maken. Ondertussen hielp haar vriend Malcolm Mc Laren (Sex Pistols) haar op zakelijk gebied. Binnen no time wisten zij samen de legendarische Sex Pistols te styleren. Haar winkel werd een hotspot onder de Britste avant garde. In 1974 veranderde ze de naam van haar winkel in Sex.

Het is niet voor het eerst dat Westwood de (kunst-) wereld prikkelt. Eind 1992 presenteerde de Engelse modekoningin een retrospectieve show in het Musée d'Art in Bordeaux; het Victoria and Albert Museum in Londen kocht een aantal van haar creaties evenals het Fashion Institute of Technology in New York. Ze was gasthoogleraar mode aan de Weense academie voor toegepaste kunst, nu doceert ze aan de universiteit van Berlijn.

Westwoods ontwerpen zijn extravagant, overdadig en vaak opzettelijk ondraagbaar. Maar zelfs bij de meest amodische vrouwen, van jong tot oud, roepen ze het verlangen op om eens, ooit, een van die scherpe mantelpakjes, ijzingwekkend koninklijke en toch schaamteloze avondjurken of bonbontenue met reusachtige feeststrik te dragen. Of die onmogelijk hoge plateaupumps. Als geen ander weet Westwood met haar fantasie en meesterschap de dromen van beide seksen waar te maken. Wie haar creaties draagt is geen lustobject maar lust-subject: geëmancipeerd én uitdagend. Ook met mannen kan ze hartveroverende dingen doen. Het watje is geen watje meer en zelfs de onguurste boef zal ontwapenend en onweerstaanbaar zijn.

Link naar de site van Vivienne Westwood, (2013)

Vivienne Westwood schaart zich achter de occupy protesten


Terug naar de pagina over Occupy


Vandaag de dag

Linken