Wikipedia

Uit VSN Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het is en blijft natuurlijk een geweldige encyclopedie om te bezoeken, de Wikipedia. De belofte luidt een onafhankelijke en onuitputtelijke bron van informatie te zijn ... en wat wil een mens nog meer ?

Neutraliteit & Transparantie

Wat de meeste mensen zal ontgaan, (omdat je er alleen tegenaan loopt wanneer je mee probeert te schrijven), is dat het met de 'neutraliteit' van de wikipedia nog weleens tegen zou kunnen vallen. Pagina's die er in en bij de vorming van de publieke opinie toe kunnen doen, blijken angstvallig door meerdere 'Wikipedianen' te worden bewaakt. Dit lijkt, tegen alle goede bedoelingen en intenties in, alles te maken te hebben met de manier waarop de encyclopedie wordt georganiseerd... Met de motor, ofwel drive erachter, de wijze waarop en waarmee de 'schrijver-wikipedianen' worden gestimuleerd.
Bekijk bijvoorbeeld eens de pagina's Welkom moderator en Sterren voor bewezen diensten...
Om kort en goed te gaan is het niet de bedoeling om deze vsnwiki een kant op te sturen met dit soort van 'motiverende' (hulp-)middelen. Het mag en kan natuurlijk bestaan, terwijl er voor intrinsieke motivatie toch wel heel veel te zeggen blijft ;-)

Gerucht september '21

Het gerucht doet de ronde dat er door onze overheid betaalde ambtenaren onder werktijd meeschrijven danwel reageren op bepaalde pagina's. En dat verdient zeker nader onderzoek!

Bewerkingsoorlog mei 2021

Kritische kanttekeningen bleken niet onopgemerkt aan wikipedianen voorbij te gaan. Het draaide uit op verwikkelingen om en over de pagina van Vrij en Sociaal Nederland (afgekort ook VSN) op Wikipedia... Lastig om met een pen te beschrijven, en oordeel vooral zelf. Het geval wilde dat de bewuste pagina op 21 mei '21 plots nogal fors herschreven mochten blijken en daar verder niets tegenin te brengen viel. Vergelijk de pagina zoals die tot 20 mei '21 te lezen viel, zie deze pdf, met de pagina zoals die na herschrijven te lezen viel vanaf 21 mei '21, zie deze pdf. Op de pagina wordt geen recht meer gedaan aan een al met al niet zo fraaie gang van zaken, terwijl deze merkwaardig genoeg zelfs pro Lijst30 herschreven mocht blijken. Met een tekst en uitleg daarbij / daarvoor op de 'overleg-pagina' die ook niet echt om over naar huis te schrijven was, en waarbij diverse Wikipedianen elkaar wel heel graag wensten te ondersteunen in plaats van het 'een overleg' te laten blijven. (De indruk van narrow minded wekkend (?). Check Wijzigingen vanaf vr. 21 mei 2021 plus daarnaast ook het Overleg achter de pagina van Lijst30).
Bijzonder spijtig omdat de partij VSN de splitsing met Lijst30 nu juist graag achter zich wilde laten in de overtuiging elkaar in de kamer wel weer tegen te komen met oog op en voor meer dan voldoende punten waarop de beide partijen wel op één lijn lagen en wellicht overeenstemming zouden weten te (gaan) bereiken.
Opmerkelijk 'als in' zorgdragen voor polarisatie, Verdeel & Heers.

Toeslagenaffaire april 2021

Op de Wikipedia wordt sinds 17 december 2020 - (tot op de dag van vandaag, 18 sept. 2021 ) - gewerkt aan een pagina over de Toeslagenaffaire, waarin daarover wordt verhaald alsof het ermee om geschiedschrijving zou mogen gaan, terwijl het drama zich nog in volle hevigheid afspeelt vanwege en dankzij een Demissionair kabinet Rutte III.
Opmerkelijk ook omdat daarover door Jesse Frederik het boek "Zo hadden we het niet bedoeld" werd geschreven en bij voorpublicatie door de uitgever De Correspondent werd uitgebracht op 13 november 2020. Het verscheen uiteindelijk op 9 maart 2021 op de markt en haalde breed het nieuws, terwijl deze auteur door de 'Wikipediaan-schrijver' nergens word genoemd en het ook nogal wat moeite kostte om dit vermeld te krijgen op de Wikipedia pagina over Jesse Frederik zelf.

Issue maart / april 2021

Bijdragen aan de pagina over het programma Zondag met Lubach werden verwijderd omdat niet naar voren mocht worden gebracht dat het met de eigenaar van het productiebedrijf Human Factor TV, Irene van den Brekel, om de partner gaat van Kajsa Ollongren. Evenmin mocht de opmerking worden toegevoegd het bewuste bedrijf niet te verwarren met de publieke omroep Human. ... Op zn minst zeer opmerkelijk, aangezien het met de wikipedia toch om een bron van informatie mag gaan. Deze aanvullingen werden tot 3 keer toe door verschillende 'Mede-Wikipedianen' verwijderd onder aanvoering van technische argumenten. (Onder andere dat deze info thuis zou horen op 'eigen', daarvoor aangewezen pagina's' (?)).

16 maart 2021

Artikel op de site wired.com met de kop 'Wikipedia vraagt Big Tech eindelijk om te betalen'. Wat natuurlijk wel terecht zou zijn, terwijl er ook in te lezen valt dat het de lancering aankondigt van een commercieel product, "Wikimedia Enterprise". De nieuwe dienst is ontworpen voor de verkoop en efficiënte levering van Wikipedia-inhoud rechtstreeks aan de online kolossen (en uiteindelijk ook aan kleinere bedrijven).

Issue maart 2021

Aan de pagina over de Occupybeweging werd omstreeks 2012 de categorie en term 'Links-radicalisme' toegevoegd, terwijl dat kant nog wal mocht raken met oog op het gegeven dat juist mensen van verschillende politieke stromingen en gezindten zich door de Occupy beweging aangesproken voelden. Van jong tot oud, links en rechts. Dat bleef echter tot maart 2021 onopgemerkt.

Issue februari 2021, Nu.nl

Vraagtekens bij de mate van hoor en wederhoor door de nieuwssite Nu.nl (- niet te verwarren met OverNu.nl -) mochten niet worden geplaatst. Opvallend en pijnlijk omdat NU.nl inmiddels, zoals veel meer 'nieuwsbrengers', ook onderdeel uitmaakt van DPG Media.

30 april 2020

Artikel in de Volkrant van Reinout van der Heijden met de kop Is de bedelmail van Wikipedia geen oplichting?. Behalve dat het afwachten is of Wikipedia op het aanbod van Google in zal gaan, is het ook wel interessant te lezen dat deze stichting in het boekjaar 2018/2019 110 miljoen dollar ophaalde aan donaties en 30 miljoen dollar winst maakte.

LinksTerug naar de Hoofdpagina