Burgerberaad

Uit VSN Wiki
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 22 mei 2021 om 13:44
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Laat burgers beslissen door een Burgerberaad op te richten dat een voortrekkersrol in de besluitvorming neemt.

Burgerberaden zijn niets nieuws. Het is een door en door democratisch middel dat al eerder met succes is toegepast in onder meer België, Canada, Ierland, India en Polen om ambitieuze doelen en vooruitstrevend beleid te realiseren. Het past bij uitstek binnen de van oudsher participatieve politieke cultuur van Nederland.

Het stelt burgers in staat om het voortouw te nemen en geeft politici de mogelijkheid om ingrijpende en verregaande maatregelen te treffen zonder vrees voor een politieke afstraffing bij de eerstvolgende verkiezingen. Een Burgerberaad geeft een stem aan groepen die anders worden buitengesloten van politieke besluitvorming en garandeert dat de lasten eerlijk en op rechtvaardige wijze worden gedeeld. Op basis van uitgebalanceerd, wetenschappelijk advies en vrij van politieke beïnvloeding kunnen deelnemers aan het Burgerberaad weloverwogen tot beslissingen in het algemeen belang komen.

Met een toepasselijk mandaat van het parlement dient via loting een representatieve groep burgers te worden samengesteld. Dit Burgerberaad zal zich buigen over het gewenste beleid om doelstellingen op rechtvaardige wijze te realiseren. De deelnemers worden door toepasselijke experts en relevante belanghebbenden op betrouwbare, evenwichtige wijze geïnformeerd en zullen in alle openheid en onder deskundige begeleiding in kleinere groepen delibreren om uiteindelijk tot een beslissing over concrete beleidsvoorstellen te komen. Als gevolg van de lobbykracht van grote bedrijven en de afhankelijkheid van media-aandacht zijn zowel parlement als opeenvolgende kabinetten niet in staat gebleken om positieve veranderingen binnen korte tijd in gang te zetten.

Bronnen over burgerberaden:


Klik op het logo van VSN of hier om terug te gaan naar de Hoofdpagina